Kristian Lindberg has an article in the Danish daily Berlingske Tidende about a new biography of Queen Margrethe II of Denmark in graphic novel format:
Dronning Margrethes liv bliver til en tegneserie
7.000 fotografier er en del af researchen på Thierry Capezzones og Erik Svanes tegneserie om Dronningens vej til tronen – og tiden derefter.
I 2015 fejrer Danmark dronning Margrethes 75 års-fødselsdag, men allerede til næste år vil regenten blive hyldet med en tegneserie i to bind, der skildrer hendes liv fra fødsel til i dag.
Bag serien står to meget erfarne tegneserieskabere, nemlig den 49-årige herboende franske tegner Thierry Capezzone, der blandt andet står bag tegneserien om »H.C. Andersen Junior«, og den 45-årige danske manuskriptforfatter Erik Svane.
Tegneserien om dronning Margrethe bliver i to dele, hvor første del, med arbejdstitlen »Daisy«, blandt andet handler om hendes fødsel, kort efter at Tyskland besatte Danmark, uddannelsesårene i Cambridge, hendes deltagelse i arkæologiske ekspeditioner og hendes ægteskab med prins Henrik. Anden del handler om tiden efter hendes indsættelse som regent i 1972.
»Dronningens liv er som et eventyr, men vi vil gøre alt for at få alle de historiske detaljer gjort så korrekte som muligt,« siger Thierry Capezzone.
For tegneren er serien om dronning Margrethe et skridt væk fra den eventyrprægede stil, som han hidtil har været kendt for. Han har foreløbig tegnet fem album om »H.C. Andersen Junior«, hvori den unge digter oplever sine egne mystiske eventyr i datidens Odense og København. Disse album har solgt i flere oplag i Danmark, Norge og Frankrig.
Alt skal være korrekt
Manuskriptforfatter Erik Svane har i mange år været bosiddende i Paris og leveret manuskripter til den store franske og belgiske tegneseriebranche. Blandt hans tidligere projekter har været en såkaldt kontrafaktisk biografi om Leonardo da Vinci, hvor man forestiller sig, hvad der kunne være sket, hvis de historiske rammer havde været anderledes. Hvad angår dronning Margrethe er forbilledet dog klassiske biografiske film som »Gandhi«, hvor der ikke gås på kompromis med det faktuelle.
»Alt skal være korrekt, men vi laver ikke bare en opremsning af facts. Vi vil koncentrere os om de dramatiske afsnit af Dronningens liv,« siger Erik Svane.
En rød tråd i fortællingen vil være at beskrive, hvordan Dronningen gradvist finder sig til rette med de pligter, der følger med positionen som statsoverhoved.
»Det har ikke altid været lige sjovt, og jeg tror faktisk, at det er en af årsagerne til, at Dronningen og prins Henrik faldt for hinanden - de har begge kæmpet for at finde deres plads i systemet,« siger Erik Svane.
Som et led i sin research har forfatteren rejst rundt i Danmark og taget omkring 7.000 billeder af blandt andet rigets slotte, fotos som Thierry Capezzone skal holde sig til under udarbejdelsen af sine baggrundstegninger.
Ideen
Ideen til en tegneserie om dronning Margrethe begyndte, da Thierry bemærkede, at hans tegnestil var begyndt at udvikle sig i en mere realistisk retning end den tegnefilmsagtige stil, som hans serie »H.C. Andersen Junior« er holdt i.
»Noget, jeg godt kan lide at tegne, er 1940ernes bilmodeller, og derfor fyldte jeg gadescenerne fra besættelsestiden med biler. Erik påpegede dog, at der på grund af benzinrationeringen kun var få privatbiler i gaderne. Folk cyklede mest,« siger Thierry Capezzone.
På trods af sin franske baggrund er tegneren i øvrigt overbevist royalist.
»Hvis man sammenligner kongedømmerne Danmark, Holland og Storbritannien med det republikanske Frankrig, så føler jeg selv, at kongedømmerne er at foretrække som statsform. Jeg elsker kongehuset og vil gøre mit bedste for at behandle det med den respekt, det fortjener,« siger Thierry Capezzone.
Tegneren og forfatteren har indgået aftale om udgivelsen med tegneserieforlaget Cobolt, der udgiver klassikere som Tintin, Linda og Valentin og Smølferne. Og snart også albummerne om dronning Margrethe. Redaktør på Cobolt Carsten Søndergaard ser de kommende album som et vigtigt skridt for danske tegneserier.
»I Danmark bør vi tilstræbe at fortælle danske historier i stedet for at lave efterligninger af amerikanske eller franske tegneserier, og de tegnere, der har gjort det, har også haft succes med det, som for eksempel Claus Deleuran og Orla Clausen,« siger Carsten Søndergaard.
På hjemmesiden hc-junior.dk/wordpress vil man kunne følge Thierry Capezzones og Erik Svanes arbejde med tegneserien.